Kampen mod havbrug fortsætter

Havbrug: Har Leif Lahn nu sat en effektiv stopklods i?

Det lokale socialdemokratiske folketingsmedlem tror på, at hans benarbejde er lykkedes

Ved protestaktionen forleden ved Hyllested Skovgårde mod de forkætrede havdambrug på havet var der ikke skyggen af forståelse for, at et folketingsflertal bestående af VLAK-regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har sagt ja til, at der kan etableres havdambrug på havet.

De godt 100 fremmødte i den smukke sommeraften kunne med udsigten til historiske Hjelm i ryggen lytte til Enhedslistens byrådsmedlem i Syddjurs, Jesper Yde Knudsen, der ligesom samtlige hans kolleger i både Norddjurs og Syddjurs er imod, at der kan etablere havdambrug ved de djurslandske kyster.

Jesper Yde Knudsen hæftede sig dog ved, at Dansk Folkepartis lokalformand i Syddjurs, Ebba Grethe Møgelvang, Mørke, der er kandidat til KV17, i et indlæg på syddjurs.lokalavisen.dk ikke på samme måde, som sine partifæller i Syddjurs Byråd har talt imod havdambrug.

Leif Lahns rolle

Flere af de fremmødte til protestaktionen, som Lokalavisen talte med, havde ikke meget godt at sige, om den indsats som de tre lokale folketingsmedlemmer: Britt Bager (V), Kim Christiansen (DF) og Leif Lahn Jensen (S) har ydet for Djursland i denne sag.

Især sidstnævntes forsøg på at fortælle, at han har gjort en forskel i de afgørende forhandlinger, stillede Jesper Yde Knudsen spørgsmålstegn ved, da Lokalavisen bad ham forholde sig til de lokale folketingsmedlemmers indsats:

“Leif Lahn siger jo, at han har gjort en forskel, så det bliver meget spændende at se, om han får ret,” lød det med et smil fra Enhedslistens byrådsmedlem.

Med list og lempe…

I det seneste nummer af Norddjurs SocialdemokrAten, som udgives af Socialdemokratiet Norddjurs, gør Leif Lahn Jensen rede for, hvorfor han som arg modstander af havdambrug alligevel endte med at stemme for loven sammen med partifællerne i Folketinget.

“Lad mig sige det klokkeklart. Jeg er imod havbrug, og stod det kun til mig, så ville vi ikke have havbrug her i landet,” indleder han med at slå fast, men efterfølgende bemærker han, at det ikke er socialdemokratisk politik bare at føre de rene hænders politik.

Der var jo et politisk flertal for loven, konstaterer Leif Lahn. Derfor valgte han og Socialdemokratiet at gå ind i forhandlingerne med VLAK-regeringen med et erklæret ønske om: “at lande nogle forhandlinger, der vil gøre det svært eller næsten umuligt at installere et havbrug, at sikre at kommunerne kunne få indflydelse (som de ikke ville have i den oprindelige aftale) samt sikre bedre rammer for at installere disse havbrug på land, hvor jeg syntes, de hører til, og hvor vi meget bedre kan styre det.”

Ifølge Leif Lahn Jensen er Socialdemokratiets forhandlingsstrategi lykkedes.

“Resultatet i forhandlingerne er, at miljøkravene er blevet ændret ret markant, samt at kommunerne fremover skal høres. Samtidig er der blevet forhandlet bedre rammer for installering af havbrug på land.”

Leif Lahn Jensen har endog hørt, at flere af de virksomheder, der ønskede et havbrug ved Djursland, har sat ansøgningen i bero, fordi det er blevet for svært at lave en god forretning.

“Er det sandt, som jeg håber, det er, har vores aftale gjort en kæmpe forskel,” lyder hans konklusion.

Den kommende tid vil vise, om han har ret.

Opfordringen fra protestaktionen arrangeret af ‘Aktion den korte Lunde’ ved Hyllested Skovgårde lød på at fortsætte kampen og måske føre den over i EU-regi.

Det sidste har lokale SF’ere, som Mads Nikolajsen, Norddjurs Kommunalbestyrelse, Kirstine Bille, Syddjurs Byråd, og Ulla Holm, Samsø Kommunalbestyrelse, allerede gjort i samarbejde med SF’s medlem af EU-Parlamentet, Margrete Auken.

Publiceret: 15. Juni 2017 09:45