Vær klar til at rykke ud! Folketingsvalget kan komme før vi aner!

Referat fra medlems møde i Enhedslisten Syddjurs 1. oktober 2018

”Vær klar til at rykke ud, for folketingsvalget kan nemt komme, før vi aner det. Måske allerede her til november, hvis højrefløjen ikke kan blive enige om næste års finanslov. Venstres mange, dyre, selvpromoverende helsides-annoncer i landets aviser kunne tyde på det.”

– Det sagde Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører i folketinget, Christian Juhl fra Silkeborg, da han 1. oktober lagde op til en spændende, politisk debat som gæst hos Enhedslisten Syddjurs i 3F’s lokaler i Rønde.

SKAL VI STILLE KRAV – FOR AT PEGE PÅ METTE?

 Christian Juhl ridsede frustrationerne fra forrige valgperiode op, hvor vi mindst tre gange kraftigt overvejede at lade Thorning-regeringen vælte sig selv.

Vi gjorde det som bekendt aldrig, men skulle måske have gjort det, mente flere mødedeltagere.

Men skal vi så gøre det næste gang? Har vi røde linjer over for en Mette

Frederiksen-ledet regering? Skal vi stille krav på forhånd for overhovedet at ville pege på hende?

Det gav Christian Juhl ikke noget entydigt svar på. Det kan være dumt at stille ultimative krav.

Men NOGET skal vi have igennem for at støtte Mette.

Christian Juhl ridsede fire mulige krav op – men understregede samtidig, at det ville være helt urealistisk at få dem alle:

1) Mindre ulighed, større tryghed.

2) Forandringer (læs: forbedringer) på velfærden.

3) Langt mere grøn politik.

4) En ordentlig (læs: human) flygtninge- og indvandrerpolitik.

 Og vores dilemma er selvfølgelig, at vi ikke rigtigt har noget at true med, sagde folketingsmedlemmet: – Vi trækker ikke vores mandater ud af ligningen og kunne jo aldrig drømme om at true med at pege på Lars Løkke i stedet!

Under den efterfølgende debat udtrykte flere frygt for, at Mette Frederiksen bare med kyshånd vil tage mod vores mandater og lade sig krone som statsminister, hvorefter hun vil føre politik sammen med højrefløjen, især DF og Venstre.

Christian Juhl delte bekymringen. Men ingen kunne se andre løsninger på problemet end at kæmpe for at gøre ‘forandringsblokken’ større: At skaffe flere stemmer til Enhedslisten, SF og Alternativet, så Socialdemokratiet til sidst bliver tvunget til at lytte mere til venstrefløjen.